Wybierz interesującą cię relację z quizu organizowanego przez nasz serwis:


Quiz 2009 || Quiz 2012 || Quiz 2013

22 kwietnia 2012 roku odbyła się trzecia edycja Wirtualnego Zlotu Graczy w postaci DNIA POL-1. Aby uświetnić obchody tego wydarzenia został zorganizowany konkurs wiedzy o Diablo 1. Cała impreza była otwarta, gracze odpowiadali w jednym czasie. W tym dziale znajdziesz wszystkie informacje na jego temat - regulamin, listę uczestników, ich punktację, zadawane pytania oraz nagrody.

Aby wyświetlić przebiegu całego quizu w formie graficznej kliknij TUTAJ.
 

Regulamin konkursu wiedzy o Diablo 1

1.
Konkurs rozpoczyna się dnia 22 kwietnia 2012 roku, o godzinie 22:00, na kanale diablo konkurs-1.
2. Należy dodać prowadzących - Blesseda i Decimiusa do swojej friend listy poprzez komendę /f a nick
3. Odpowiedzi należy udzielać poprzez komendę /f m treść
4. Liczy się jedynie pierwsza odpowiedź na pytanie.
5. Pytań składających się na pierwszy etap jest w sumie 20.
6. Po pierwszym etapie nastąpi 15 minut przerwy, kiedy to zostaną podliczone punkty.
7. Do drugiego etapu przechodzi 5 graczy z najlepszymi wynikami. W przypadku identycznej punktacji ta liczba może zostać powiększona.
8. Pytań przeznaczonych na drugi etap jest w sumie 10.
9. Drugi etap konkursu odbędzie się na kanale diablo konkurs-2.
10. Po drugim etapie nastąpił 15 minut przerwy, kiedy to zostaną podliczone punkty.
11. Na udzielenie odpowiedzi została przyznana odpowiednia ilość czasu, która będzie podawana wraz z zadawanym pytaniem.
12. Po upłynięciu czasu przeznaczonego na odpowiedź zadający pytanie napisze /me czas minął. Wszelkie odpowiedzi, które ukażą się po tym sformułowaniu nie będą brane pod uwagę.
13. Nagrodą dla zwycięzcy Diablo Quizu jest pre-order Diablo 3, ufundowany przez Blesseda.

Konkurs prowadzili:


Quiz wiedzy rozpoczął się tuż po 22:00. Ogółem wzięło udział 24 uczestników:

Anubin-Czat
BD-Sarlack[ToD]
BellSatr]IF
Bezimienny[DR]
CelLq
CreepingDEATH

Farfocluss.
Gal.bot
GuessWho(DM)
KrugerZROM
Locado
MicroB(IB)

Model!
Morfinista
MrMag-SoD
nodi(DM)
Noktis
Obi-Wan(DoT)

Prizon(ZD)
Raistlin(D)
Regy
Revent(IG)
Screw.
sir_reynart


Oto zestawy pytań z pierwszego etapu:






1. Jak miała na imię matka Wirta?

Odpowiedź: Canace

2. Który z aniołów nosił runiczny miecz zwany Błękitnym Gniewem?
Odpowiedź: Izual

3. Który hełm ma największe AC?
Odpowiedź: Gotterdamerung

4. Wymień przynajmniej jeden sposób, w jaki można przebić tarczę wojownika stojącego w miejscu, nie używając żadnych czarów.
Odpowiedź: Użyć unikalnego łuku z Random Speed Arrows np. The Rift Bow

5. Jaką księgę trzeba dać Adrii, by zleciła zadanie Black Mushroom?
Odpowiedź: Fungal Tome

6. Jakie właściwości ma Spectral Elixir?
Odpowiedź: Dodaje 3 punkty do każdego atrybutu

7. Kiedy Cain zleca zadanie Archbishop Lazarus?
Odpowiedź: Po odnalezieniu Staff of Lazarus

8. Jaką nagrodę daje Lachdanan?
Odpowiedź: Veil of Steel

9. Jak się nazywa unikat, który w swojej nazwie zawiera nazwisko jednego z twórców Diablo 1?
Odpowiedź: Shaefer Hammer

10. Kto i z czego zrobił Spectral Elixir?
Odpowiedź: Pepin z mózgu demona





1. Ile początkowej siły (Strenght) posiada wojownik?
Odpowiedź: 30

2. Którzy NPC w mieście są w stanie odkupić od Twojej postaci jakiekolwiek przedmioty? (Za każdego poprawnie wymienionego można było otrzymać 1 punkt. Jeśli ktoś wymienił więcej niż dwie lub błędnie wskazał, punkty nie zostawały przyznawane)
Odpowiedź: Adria oraz Griswold the Blacksmith

3. Ile rodzajów podstawowego zombie (oprócz bossów) można napotkać w grze?
Odpowiedź: 4

4. Co stanowi główną nagrodę za wykonanie questu Ogden's Sign?
Odpowiedź: Harlequin Crest / Hełm

5. Jakie działanie wywołuje kapliczka Tainted?
Odpowiedź: Innym graczom dodaje jeden punkt do dowolnego atrybutu i odejmuje jeden od reszty.

6. Jakie są podstawowe wymogi odnośnie levelu postaci, aby mogła zejść do lokalizacji typu Catacombs, Caves oraz Hell? (Za każdy poprawnie wymieniony można było otrzymać 1 punkt)
Odpowiedź: Trzeba mieć 8 level postaci w przypadku Catacombs, 13 do Caves oraz 17 do Hell.

7. Ile kosztuje u Pepina mikstura w postaci Potion of Rejuvenation?
Odpowiedź: 120 gold

8. Na którym poziomie katedry znajduje się zejście Dark Passage?
Odpowiedź: Na drugim

9. Jak brzmi komenda, która wyświetli informację o tym, kim jesteś oraz poda Twoją lokalizację na BN?
Odpowiedź: /whoami

10. Wymień wrodzony (podstawowy) skill każdej z trzech postaci występujących w Diablo 1. (Za każdy poprawnie wymieniony można było otrzymać 1 punkt)

Odpowiedź: Wojownik - Repair items, Mag - Recharge staves, Rogue - Disarm traps.



Po pierwszym etapie
zostały podliczone punkty osób odpowiadających zgodnie ze wskazówkami regulaminu. Do drugiego, finałowego etapu przeszli:
Anubin-Czat, Noktis, Gal.bot, Obi-Wan(DoT), Morfinista.

Dorobek punktowy z pierwszej tury został wyzerowany, zaczynali więc zmagania od nowa. Oto pytania jakie zostały im postawione:





1. Spośród czterech mniejszych wcieleń zła, Panem Grzechu był...

Odpowiedź: Azmodan

2. Jaki przedmiot wypada z Leorica po zabiciu go w trybie Single Player?
Odpowiedź: The Undead Crown

3. Opisz działanie kapliczki Eldritch.
Odpowiedź: Zamienia mikstury trzymane w pasku w Potions of Rejuvenation

4. Który z czarów zabiera rzucającemu życie lub manę w zależności, czy użyta jest Mana Shield?
Odpowiedź: Blood Star

5. Wymień nazwisko jednego autora książek o Diablo.
Odpowiedź: Mel Odom, Richard A. Knaak





1. Podaj dokładną oficjalną datę (dzień-miesiąc-rok) powstania serwisu Diablo1.pl, organizatora konkursu wiedzy.
Odpowiedź: 31 marca 2006 roku

2. Kto zleca zadanie w grze o nazwie Valor?
Odpowiedź: Book of Blood / Księga

3. Jak się nazywa źródło, które włącza czar Infravision?
Odpowiedź: Murky Pool

4. Wymień podstawowe wyposażenie łuka.
Odpowiedź: Short bow, 100 gold, 2 x potion of healing. (Za każdy poprawnie wymieniony można było otrzymać 1 punkt)

5. Kto wypowiada następującą kwestię: "What?! Why are you here? All these interruptions are enough to make one insane. Here, take this and leave me to my work. Trouble me no more!"
Odpowiedź: Zhar the Mad


Podsumowanie:

Po zaciętej walce ostateczna klasyfikacja konkursu wiedzy o Diablo 1 ukształtowała się w taki oto sposób:

Noktis
Gal.bot
Anubin-Czat
Morfinista
Obi-Wan(DoT)
10
8
6
6
3

Konkurs uświetnił obchody DNIA POL-1, Wirtualnego Zlotu Graczy Diablo 2012, o którym możecie przeczytać w tym dziale.